Kako definirati prioritete u životu i zašto je to bitno

Često sam znala čuti od svojih klijenata kako im je teško posložiti prioritete u svojoj svakodnevici.

Bilo da se radi o poslu, obitelji ili brizi o sebi, svaki dan jest žongliranje u traženju životnih prioriteta. I da, to je izazov. NO, teže od toga je ne znati koji su vam uopće prioriteti.

Za to je potrebno napraviti malu inventuru. Shvatiti/pronaći ono što je vama zaista važno, a onda se, shodno tome, i ponašati. 

Najčešća zamka je što pokušavamo biti uspješni u apsolutno svemu što radimo. To nužno dovodi do izgaranja. 

Stoga sam s vremenom naučila kako mogu smisleno birati oko čega ću žonglirati. To je razlika između života s namjerom i pukog postojanja, na autopilotu. Umjesto proizvoljnog (i beskrajno dugog) popisa zadataka koje trebamo porješavati u toku dana (ili životu) – važno je pronaći one najvažnije. Tada nam život postaje smisleniji, usredotočeniji i ugodniji. To je jednostavan, ali vrlo značajan pomak, koji započinje odvajanjem vremena za definiranje svojih prioriteta.

 

Koji su životni prioriteti?

Prioriteti su hijerarhijski postavljeni zadaci, aktivnosti ili ciljevi.

Poslovni prioriteti obično sadržavaju dugački popis obveza ili projekta na kojima radimo a koji su definirani po važnosti , rokom isporuke ili troškovima. Takvi prioriteti korisni su za upravljanje vremenom, učinkovit rad, pokretanje projekata i održavanje fokusa.

Životni prioriteti djeluju na sličan način, ali na osobnoj razini. Oni definiraju način na koji želimo živjeti. To mogu biti: dobro zdravlje, provođenje više vremena s obitelji, osjećaj ispunjenosti na poslu, dopuštanje vremena kreativnosti, usklađivanje posla i života ili provođenje kvalitetnijeg vremena s partnerom.

Vaši životni prioriteti bit će osobni – jedinstveni skup smjernica koji će vam pomoći da odlučite kako želite provesti svaki dan, tako da možete kretati životom sa svrhom i namjerom.

 

Zašto je važno definirati svoje prioritete u životu?

Vrlo je jednostavno – to vam pomaže da svrsishodnije upravljate svojim vremenom.

Kada stihijski rješavamo stvari kako nam dolaze, bez smisla i reda to nam oduzima vrijeme i fokus sa onoga što je zaista bitno.

Postavljanje prioriteta pomaže nam definirati koliko vremena želimo potrošiti na različite stvari. To dovodi do toga da smo psvećeniji i  prisutniji u onome što radimo, umjesto da se osjećamo krivima zbog milijardu drugih stvari za koje mislimo da bismo umjesto toga trebali raditi.

Prioriteti su naši putokaz prema onome što je za nas zaista vrijedno. Oni nas osnažuju sa znanjem kako živjeti život smislenije.

 

Što bi trebalo utjecati na vaše životne prioritete?

Na vaše životne prioritete treba utjecati ono što vam je doista važno. I iako ovo zvuči vrlo očito i predvidimo, često se dogodi da ne možemo procjeniti što je važnije! Dakle, lakše je reći nego napraviti. 

Puno je vanjskih očekivanja koji nam otežavaju ovaj proces. Možda se čak osjećate rastrgano – vaše srce želi jedno, ali glava vas pokušava usmjeriti u drugom smjeru. Može biti teško znati koji glas slijediti.

Zbog toga je važno znati svoje vrijednosti. Vrijednosti su vam poput kompasa i pomažu vam da osigurate da se vaši vanjski postupci uklapaju u ono što uistinu želite i trebate.

Ne znajući što doista cijenite, nastavit ćete pogrešnom putanjom.

Kada donosimo odluke u skladu s vlastitim vrijednostima pronalazimo jasnoću i samopouzdanje za postaviti svoja vlastita pravila za život.

 

Kako postaviti prioritete?

Postoji nekoliko koraka za to, i ono iziskuju vrijeme i samorefleksiju.

  1. NAPIŠITE SVOJE VRIJEDNOSTI

Jedna od vježbi koju možete učiniti je detaljno predstaviti svoj idealan život, obraćajući posebnu pozornost na to kako se osjećate u ovom zamišljenom životu.

Na primjer: mogli biste se zamisliti u lijepoj kući, ali što je ono što tu kuću čini prekrasnom? Koji je to osjećaj za kojim težite dok ste u njoj? Čime je ona ispunjena? Tko je sa vama u njoj? 

Ako se zamislite s uspjehom u karijeri da li osjećaj uzbuđenja dolazi zbog plaće ili lijepog ureda? Ili iz osjećaja ponosni na svoj rad i svoja postignuća?

Zamislite svoj idealan život, a zatim razmislite zašto ste te stvari zamislili. Pokušajte doći do popisa vrijednosti koje se temelje na osjećajima, a ne na materijalnoj stvarnosti.

 

2. PRENESITE SVOJU VRIJEDNOSTI U VAŠU STVARNOST

 

Ova vrsta promjena ne događa se preko noći. Trebat će neko vrijeme za prilagodbu, a ti se pomaci moraju temeljiti na vašoj trenutnoj stvarnosti.

Nakon što napravite svoj popis vrijednosti, razmislite o svojoj trenutnoj situaciji i odlučite kako se ona odražava na vaše prioritete. Razmislite o svim domenama u svom životu: vezama, zdravlju, karijeri, financijama i duhovnosti.

Je li ono što radite u tim domenama u skladu s vašim vrijednostima? Upotrijebite svoje vrijednosti za usmjeravanje onoga što u budućnosti možete prestati raditi, raditi manje ili više.

 

3. BUDITE DOSLJEDNI OVIM PROMJENAMA

 

Stare navike teško umiru, stoga je važno razviti disciplinu i dosljednost u njegovanju tih definiranih vrijednosti / prioriteta. Ako treba – zapišite ih u svoj kalendar i popise obveza. Označite si što trebate učiniti i odredite vrijeme unutar kojeg ćete to napraviti. Neka to bude vaš planer, timeline dana.  Na primjer, ako vam je zdravlje visoko na listi prioriteta, napravite raspored obroka, odvojte vrijeme za nabavku hrane i kuhanje, uzmite si vrijeme za vježbanje, joga praksu, meditaciju ili bilo koju terapiju koja vam je potrebna… i pobrinite se da pratite taj plan.

 

4. POSTAVITE GRANICE

 

Jedna važna stvar za uspješno integriranje prioriteta u svoj život je ograničavanje količine promjene na koju se obvezujete. Počnite s malim koracima. Ako ne možete u potpunosti presložiti svoj kalendar zbog npr. Poslovnih obavesa, integrirajte svoje prioritete malo po malo. Ako želite prioritet dati zdravlju, počnite s svakodnevnim vježbanjem od 20 minuta, a ne od sat vremena. Možete ga polako nadograđivati ​​dok pronalazite nove načine za promjenu rasporeda.

 

5. ČEKIRAJTE SE

 

Život je fluidan i neprestano se mijenja. Zaostaci su neizbježni. A samorefleksija je dragocjena. Zbog toga je bitno uzeti vrijeme i razmisliti i pregledati sve promjene koje ste napravili kako biste bili sigurni da one još uvijek rade za vas i vaše vrijednosti.

Ovo nije utrka. Svjesni život je cjeloživotna praksa definiranja, promišljanja i življenja prema svojim vrijednostima i prioritetima. Polako i mirno, svaki mali korak je važan.

Učiteljica sam yoge (TT300), Life Coach programa Heal Your Life i Executive Coach AoEC programa. Sebe bih, jednom riječju, mogla opisati kao Tragačicu. Tragam za istinom, ljepotom i dobrotom u sebi i oko sebe. S preko 1.000 sati rada s klijentima kroz individualne sesije, yoga satove, predavanja i radionice s velikom ljubavlju i strašću prenosim svoje znanje.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.