Meditacije

Što je meditacija?

Korijen riječi meditacija dolazi od latinske riječi meditare što znače „prebivati unutra, misliti ili udubiti se u sebe“, dok se na sanskrtu meditacija naziva dhyana i znači „potpuna svjesnost“.

Meditacija je način povezivanja sa samim sobom, sa svojim višim Ja ili Pravim Ja.

Zbog karaktera okruženja i vremena u kojem živimo izloženi smo nevjerojatnoj količini informacija i podražaja koje trebamo isprocesuirati, zbog čega su nam um i sva osjetila neprestano zaposleni.

Pomoću meditacije, osim što si dajemo vremena za zaustaviti se u našem užurbanom i nekada vrlo hektičnom danu, mi prebacujući pažnju na unutra, utišavamo glasove iz vana i povezujemo se sa sobom, svojim glasom koji nam govori kako se zapravo osjećamo, što nam je potrebno, što želimo a što ne želimo.

Stoga možemo reći da meditacija predstavlja tehniku samospoznaje i proširenja svijesti kojom postižemo harmoniju tijela, duha i emocija te stvaramo put za sretniji, zadovoljniji, ispunjeniji i zdraviji život.

Koje su dobrobiti meditacije?

Osnovni cilj meditacije je dovesti duh i tijelo u stanje potpune opuštenosti i unutrašnjeg mira. Redovitom meditacijom jačamo autonomni živčani sustav pa time postajemo otporniji na stres i lakše se prilagođavamo novim situacijama, opuštaju se mišići, normalizira se krvni tlak i otkucaji srca.

Praksom meditacije razvijamo koncentraciju i fokus, stvaramo smirenost, proširujemo svjesnost, podižemo novo energije i raspoloženja u tijelu, gradimo sve veći prostor za osjećaj radosti i sreće. Meditacijom podižemo kvalitetu života, od fizičkog do duhovnog nivoa.

Yoga nas vraća sebi. To je razlika između joge i drugih aktivnosti. U jogi, pažnju stavljamo unutra!

PREDBILJEŽITE SE ZA NEWSLETTER I

Primite poklon meditaciju