Pranayame

Što je pranayama?

Pranayama, u svom slobodnom prijevodu, znači širenje ili oslobađanje daha ili jednostavno svjesno disanje.
Riječ Prana na sanskritu znači dah, život, vitalna energija, ono što je sveprisutno svuda oko nas; a Ayama znači kontrolu, širenje, istezanje.

Kada govorimo u kontekstu yogijske prakse - pranayama predstavlja tehniku disanja u kojoj kontoliramo dah. Ideja nam je da dah proširimo i produbimo kako bismo unijeli što više prane tj. životne energije u svoje tijelo a ona, osim što djeluje umirujuće djeluje i iscjeljujuće za naš organizam.

Jogiji imaju izreku koja kaže da je svaki čovjek došao na svijet sa određenim brojem udaha i izdaha i ovisno o tome na koji će način disati će ovisi koliko će dugo živjeti.

Uznemireni, isprekidani i plitki dah vodi ka disperziji energije iz tijela pa posljedično i do bolesti a smirujući, duboki i opuštajući dah vodi do nesmetanog toka energije tj. prane kroz tijelo te uklanjanjem svih energetskih blokada u njemu vodi i do zdravlja.

Koje su dobrobiti pranayame?

Svjesno disanje ima mnogobrojne dobrobiti za naš život. Duboko i ujednačeno disanje stišava fluktuacije našeg uma, jer njegova priroda je neprestano kretanje.

Što mirnije dišemo, to unosimo više kisika u tijelo a s apsorpcijom kisika dolazi do pročišćavanja krvi.

Kroz pranayamu također jačamo srce i pluća, normaliziramo krvni tlak, stabiliziramo i usklađujemo rad živčanog sustava, pomažemo u procesu liječenja i ozdravljenja, povećavamo otpornost na infekcije, odstranjujemo stres, nervozu i potištenost, umirujemo misli i osjećaje, stvaramo unutarnju ravnotežu, uklanjamo energetske blokade, proširujemo svijest i priprema tijelo i um za meditaciju.

Yoga nas vraća sebi. To je razlika između joge i drugih aktivnosti. U jogi, pažnju stavljamo unutra!

PREDBILJEŽITE SE ZA NEWSLETTER I

Primite poklon meditaciju