Asane

Što je asana?

Asana znači položaj tijela. Kada govorimo o vježbanju yoge uglavnom mislimo na asana praksu. To je praksa u kojoj ulazimo u određene položaje tijela tj. asane i u njima se zadržavamo neko vrijeme. Ono što razlikuje yogu od drugih oblika vježbanje je svjesnost o dahu. Tijekom yoga prakse naš osnovni cilj je osvijestiti svoj dah. Svjesno disanje nam daje mogućnost kontrole daha, a pravilno upravljanje dahom nam osigurava slobodan protok energije kroz tijelo

Time pomažemo tijelu da se rastereti nakupljenog stresa i napetosti, a istovremeno, uslijed redovite prakse, mi tijelo energiziramo, vraćamo mu fleksibilnost, dajemo mekoću, razvijamo snagu, pomažemo njegovu detoksifikaciju. Generalno, povećavamo vitalnost.

Dvije su osnovne kvalitete koje određuju asane, a to su sthira i sukham tj. stabilnost i ugodnost u poziciji kako bismo se u njoj mogli zadržati duže vrijeme. Tijekom zadržavanja u asanama događa se proces integracije tijela, daha ali i uma.

Tu je izuzetno važno prednost dati osjećaju koji se u nama stvar tijekom prakse nego samom izgledu asane u kojoj se nalazimo, jer njezina važnost i jest u unutarnjoj funkciji koju ona ima na tijelo.

Praksa asana je kvalitetna kada je smirena, ugodna, svjesna i bez boli.

Kako djeluju asane?

Pravilnim izvođenjem asana, s vremenom i postepeno, razvijamo snagu i fleksibilnost, potičemo pravilno držanje tijela, povećavamo pokretljivost zglobova, poboljšavamo cirkulaciju, osnažujemo kosti, pojačavamo imunitet, podižemo hormon sreće.

No, osim fizičkih dobrobiti asane imaju sjajan efekt i na naš um, koji postaje smireniji i staloženiji. Njegovanje prostora unutarnje tišine izuzetno je važno za postizanje mira, fokusa i jasnoće.

Yoga nas vraća sebi. To je razlika između joge i drugih aktivnosti. U jogi, pažnju stavljamo unutra!

PREDBILJEŽITE SE ZA NEWSLETTER I

Primite poklon meditaciju