09.01.2121.

Važnost daha i vježba disanja

U zadnje vrijeme nam često zastaje dah. Zastaje nam dah zbog virusa koji se širi planetom, zbog zatvaranja radnih mjesta, zbog ograničene slobode kretanja, zbog nemogućnosti da vidimo svoje najbliže, zbog potresa i tektonskih poremećaja koji nam izmiču tlo pod nogama i zbog kojih pucaju zidovi. Zbog svih onih s kojima suosjećamo u proživljenoj traumi…

Ostajemo bez daha usljed velikih stresova s kojima se susrećemo u vremenu u kojem živimo. 

A živjeti bez daha i disanje ne možemo. Oni su naša nužnost. Toliko da o njima najčešće uopće i ne razmišljamo. Dišemo po automatizmu, nesvjesni njegove važnosti. 

A zašto je dah važan? 

Tijekom dana u prosjeku udahnemo i izdahnemo oko 20.640 puta. Ukoliko dišemo nesvjesno i u nepravilnom obrascu - zamislite što toliki broj ponavljanja može učiniti vašem tijelu.  

Nepravilan obrazac disanja otežava pravilnu cirkulaciju, ograničava dovod kisika i hranjivih tvari u organe, usporava probavu, povećava osjećaj umora i bezvoljnosti zbog manjka energije u tijelu što posljedično dovodi i do sporijeg iscjeljivanja tijela u slučaju eventualnih ozljeda. I ovo su samo neke od posljedica.

Na fizičkom planu kvalitetan dah utječe na optimalnu staničnu izmjenu kisika (dovodimo više kisika i hranjivih tvari u svoje stanice tj. organe), poboljšava cirkulaciju a time i vitalnost cijelog organizma. Tijelo raspolaže s više energije, produktivniji smo i samim tim zadovoljniji.

Kada svome disanju dodamo svjesnost tada nam dah, na mentalnoj razini, donosi  jasnoću misli, omogućava nam bolji fokus, dovodi nas u sadašnji trenutak, oslobađa nas strepnji, briga i strahova, opušta nas.

Naše disanje odraz je i našeg emocionalnog stanja, no vrijedi i obratno – način na koji dišemo snažno se reflektira i na naš um i emocije. Birajući lagano, smireno i duboko disanje punim plućima i trbuhom, u naše tijelo počet će se naseljavati mir i opuštenost.

Kako koristiti dah? 

Na raspolaganju su nam brojne vježbe rada sa dahom. Od vježbi svjesnog disanja do jogijskih tehnika disanja - pranayami. Ovdje ću s vama podjeliti jednu vježbicu disanja za otpuštanje strahova i napetosti.

VJEŽBA DISANJA ZA OTPUŠTANJE STRAHOVA I NAPETOSTI 

  • Udobno se smjestite u sjedeći ili ležeći položaj i zatvorite svoje oči. Ukoliko sjedite na stolici neka vam oba stopala budu na podu a ruke spuštene na vašim bedrima ili u krilu. 
  • Napravite nekoliko dubokih udaha na nos i izdaha kroz usta. Učinite to onoliko puta koliko vam tijelo traži, a nakon toga prebacite disanje samo na nos i svu svoju pažnju usmjerite na promatranje svoga daha.
  • Nježno produbite i produžite svoj dah i zamislite kako sa svakim svojim udahom unosite novu, svježu energiju u svoje tijelo a sa svakim izdahom opuštate dio po dio tijela.
  • Ovoj slici dodajte osjećaj mira i spokojstva koji se širi vašim tijelom kod svakog udaha, ispunjavajući vas kristalno bijelom svjetlošću, a sa izdahom vizualizirajte kako se oslobađate strahova i napetosti, puštajući da sve težine koje nosite skliznu sa vas i odu što dalje od vas. Neka vas  izdah oslobodi svih viškova i svih težina koje nosite u sebi.

Ako ste početnik, ostanite u ovoj vježbici barem 5min a s vremenom možete i produljivati vrijeme boravka u njoj. 

Uzmite vrijeme za sebe, dišite svjesno i pronađite svoje dobro mjesto u sebi. 

Ukoliko želite raditi vježbice disanja sa svojim djetetom ili drugim članom obitelji, u paru, na sljedećem linku možete pronaći nekoliko s kojima možete krenuti.

PREDBILJEŽITE SE ZA NEWSLETTER I

Primite poklon meditaciju

Ostali Postovi

Kako u 5 koraka pobjediti sindrom Varalice

Psihologinje Pauline Rose Clance i Suzanne A. Imes su još 1978. otkrile sindrom Varalice detektirajući da se radi o sklonosti pretjeranog podcjenjivanja vlastitih postignuća, vještina i sposobnosti te nemogućnosti prepoznavanja vlastite vrijednosti i uspjeha, smatrajući ih previše banalnim i nebitnim ili jednostavno produktom puke sreće!

09.03.2022

Kako sam naučila voljeti se

Ovo je moja priča o Ljubavi. Kako sam je zamišljala, s vremenom upoznavala i što sam kroz nju spoznavala. Moja priča o tome kako sam naučila voljeti se.

22.02.2022

Zahvalnost - Oda Životu

Desi se momenat kada ne mogu pronaći zahvalnost. Hoću se sjetiti svega zbog čega sam sretna. Naprežem glavu, tjeram se da kroz gustu zavjesu povišenih emocija dođem do barem prve misli koja će odmotati taj tepih. Tepih zahvalnosti. Znam da mi treba samo ta prva misao i da će sve krenuti…

11.02.2022
Top crossmenu