30.09.2020.

Utjecaj meditacije na moždane valove

Naše reakcije u svakodnevnom životu uveliko ovise o našem stanju, a naše stanje o aktivnosti našeg mozga tj. moždanim valovima.

Mozak je elektrokemijski organ. Električna aktivnost mozga očituje se u vidu moždanih valova. Oni se proizvode kroz sinkronizirane električne impulse kroz koje tisuće neurona međusobno komunicira.

Ovisno o tome u kojoj vrsti aktivnosti smo (da li radimo, spavamo, vježbamo, meditiramo i sl.) razlikovat će se vibratorno stanje mozga tj. moždani valovi.  

Dakle, svaka naša aktivnost povezana je sa određenom frekvencijom. Kada smo relaksirani mozak ima jednu frekvenciju, dok kada smo budni i fokusirani mozak ima sasvim drugu frekvenciju. Sjajna stvar je da postoje načini stimulacije moždanih valova pomoću kojih možemo utjecati na svoje raspoloženje, ponašanje, efikasnost, koncentraciju... i općenito cjelokupno stanje organizma!

Razlikujemo 5 glavnih vrsta moždanih valova:

Beta valove (od 14 do 32 Hertza)  karakterizira visoko stanje budnosti i aktivnosti. Oni su jako važni za za efektivno funkcioniranje tijekom dana (to uključuje fokus, osjećaj budnosti, moć koncetracije, rješavanje problema, brzo razmišljanje), no također se mogu preobraziti u stres, anksioznost i nemir (npr. ako se ne možemo opustiti tijekom dana ili noći, zaustaviti razmišljanje o brigama i drugim stvarima…)  

U beta stanju obično imamo puno misli koje „jure“ našom glavom i procesiramo veliki broj različitih informacija i podražaja. 

Većina odraslih funkcionira u beta stanju te ne čudi što je upravo stres najčešći zdravstveni problem. Zahvaljujući istočnoj filozofiji koja tisućama godina prenosi znanje o važnosti yogijskih tehnika i meditacije za pravilno funkcioniranje cjelokupnog ljudskog organizma, dostupni su nam načini na koje možemo izbalansirati svoj organizam i dovesti ga na niže moždane frekvencije.

Alfa valove (od 8 do 13 Hertza)  karakterizira budno ali opušteno stanje. U ovom stanju manje pozornosti pridajemo vanjskom svijetu te smo na granici sanjarenja i maštanja ali smo i dalje budni. Unutar ovih frekvencija ostvaruju se i meditativna stanja, te integracija uma i tijela.

Dok smo pod utjecajem Alpha valova imamo mogućnost programirati naš um za uspjeh jer nam se povećava vizualizacija (mašta), memorija, učenje i koncentracija. Alpha valovi predstavljau prolaz do našeg podsvjesnog uma. Oni su most koji povezuje svijesni (budni / razumni) um s podsvijesnim umom.

Svaki puta kada zaklopimo oči, mozak automatski počinje proizvoditi alfa valove. Naime, 80% osjetilnih informacija dolazi upravo putem osjetila vida. 

Ovo stanje je stanje lagane meditacije.

U životu se najčešće krećemo između alfa i beta stanja.

Theta valove (od 4 do 7 Hertza)  karakteriziraju duboko stanje opuštenosti u kojima se lako vizualizira, meditira i provodi većina kreativnih aktivnosti i inspiracija. Ovi valovi su prisutni tijekom duboke meditacije i laganog sna (uključujući važno REM stanje). To je zapravo stanje “prvog sna” u kojem više nismo budni, ali ni ne spavamo dubokim snom. 

U theta stanju možemo direktno pristupiti podsvijesti budući da analitički um ne radi a to znači da smo potpuno u svojem unutarnjem svijetu i najsugestibilniji smo. Ovdje svjesno kreiramo našu realnost. Unutar ovih frekvencija duh i tijelo se regeneriraju. Tijelo se može doživjeti kao energija ili se pojavljuju osjećaji lebdenja, plutanja i sl. Theta stanje je idealno za iscjeljenja, reprogramiranja, dolazi do emotivno integrativnih iskustava, potencijalnih promjena uvjerenja i povećanog usvajanja naučenog materijala.

U theti osjećamo i duboku spiritualnu povezanost i ujedinjenost sa svemirom. 

Delta valove (od 0,5 do 3 Hertza)  karakterizira najsporija frekvencija i stanje dubokog spavanja ili stanje vrlo niske moždane aktivnosti. To je najdublje stanje meditacije. Delta je carstvo nesvjesnog uma i prolaz do univerzalnog uma i kolektivne svijesti, gdje su primljene informacije inače nedostupne svjesnom umu. Kada smo na ovim valovima tonemo dublje u podsvijest i povezujemo se s dijelovima nesvjesnog uma koji se zna pokazati u snovima. U najdubljim slojevima delte nema slika niti svijesti o fizičkom tijelu. U ovom stanju također možemo doživjeti iscjeljenje.

Gama valovi (od 33 do 100 Hertza)  su najbrže frekvencije moždanih valova koje su povezane sa uzvišenim stanjima svijesti, osjećajem transcendentnog iskustva ili tzv. super-svjesnošću. Gamma stanje nas čini da se osjećamo na vrhuncu mentalne i fizičke aktivnosti. To je stanje mozga u kojem se osjećamo sposobnim da učinimo bilo što. Gamma stanje svijesti su moždani valovi karakteristični za mistična iskustva.

Dakle, kada ulazimo iz bržih u sporija stanja moždanih valova, ulazimo dublje u unutarnji svijet podsvjesnog uma, a vrijedi i suprotno: ulaskom u stanja viših moždanih valova, sve smo više uključeni u vanjski svijet.

Poznavanje različitih frekvencija moždanih valova pomaže nam da prepoznamo kada smo u kojem stanju.

U čemu je moć poznavanja moždanih valova? Upravo u tome da postanemo svjesni da se oni mijenjaju ovisno o tome gdje se nalazimo, što radimo, što mislimo, kako reagiramo, i sl. Naime, moždanim valovima možemo upravljati primjenom raznih yogijskih tehnika, npr. meditacije. 

Dakle, to znači da se iz beta stanja svjesno možemo prebaciti u npr. alpha ili theta stanje (ili neko drugo), kako bi si omogućili relaksaciju, regeneraciju, kako bi reducirali stres ili omogućili sebi proces promijene određenih programe ponašanja i/ili navika koje destruktivno djeluju na naš život. 

Vibratorna stanja mozga osim meditacijom možemo mijenjati i tehnikama disanja, vizualizacijama, raznim vježbama, mentalnim i emocionalnim doživljajima, tjelesnim kretanjem, promjenom prehrane i životnih navika.

Važnost meditacije je zaista velika. Redovita i svakodnevna meditacija donasi nam sljedeće benefite:

  • opušta i umiruje um no istovremeno ga i izoštrava za bolje rješavanje životnih izazova
  • razvija naše sposobnosti bolje organizacije, šireg razumijevanja te veće kreativnosti i stvaralaštva
  • utječe na smanjivanje anksioznosti, bijesa, depresije i straha. Samim tim čini osobe koje meditiraju sretnijima što se odražava na njihovo cjelokupno mentalno i fizičko zdravlje.
  • omogućava nam da bolje čujemo i upoznamo sebe utišavanjem svih zvukova koji dolaze iz vana a kojima smo neprestano izloženi. Meditacija otkriva naše pravo biće.
  • daje nam novi pogled na stvarnost jer razvijanjem svijesti o sebi počinjemo na novi način percipirati svijet oko sebe. Ona budi naše unutarnje potencijale i uči nas novom načinu življenja te otvara prozor u svijet prepun obilja o kojem možda nikada nismo niti sanjali.

PREDBILJEŽITE SE ZA NEWSLETTER I

Primite poklon meditaciju

Ostali Postovi

Kako u 5 koraka pobjediti sindrom Varalice

Psihologinje Pauline Rose Clance i Suzanne A. Imes su još 1978. otkrile sindrom Varalice detektirajući da se radi o sklonosti pretjeranog podcjenjivanja vlastitih postignuća, vještina i sposobnosti te nemogućnosti prepoznavanja vlastite vrijednosti i uspjeha, smatrajući ih previše banalnim i nebitnim ili jednostavno produktom puke sreće!

09.03.2022

Kako sam naučila voljeti se

Ovo je moja priča o Ljubavi. Kako sam je zamišljala, s vremenom upoznavala i što sam kroz nju spoznavala. Moja priča o tome kako sam naučila voljeti se.

22.02.2022

Zahvalnost - Oda Životu

Desi se momenat kada ne mogu pronaći zahvalnost. Hoću se sjetiti svega zbog čega sam sretna. Naprežem glavu, tjeram se da kroz gustu zavjesu povišenih emocija dođem do barem prve misli koja će odmotati taj tepih. Tepih zahvalnosti. Znam da mi treba samo ta prva misao i da će sve krenuti…

11.02.2022